Той знае как се печели Америка. Той знае как се става номер едно. Той е

...
Той знае как се печели Америка. Той знае как се става номер едно. Той е
Коментари Харесай

Дан Шомон: Създадохме „цветна коалиция“, която направи Обама президент

Той знае как се печели Америка. Той знае как се става номер едно. Той е Дан Шомон, извънредно в PrimeTime - човекът, който направи от Барак Обама президент на Съединените Щати. С него разговаря Николай Лефеджиев. 

 

Знаем, че постоянно посещавате страната ни, какво ви води в България този път?

Работя взаимно със Съюза за стопанска самодейност, който е голяма бизнес организация в България. Работим с компании в България за даване благоприятни условия в Съединени американски щати и Европейски Съюз. В страната съм, с цел да сключа някои покупко-продажби с възходящ брой български компании и членове на Съюза. В този смисъл беше в действителност продуктивно пътешестване. Бях в Румъния, Хърватия и от няколко дни в София.

 

Заради войната в Украйна, рецесията в Европа е извънредно тежка. Какви са вашите визии? Колко по-трудно ще ни бъде през зимните месеци?

Много съм смутен за зимните месеци. Не съм изцяло сигурен какво тъкмо предизвиква кризата- дали войната в Украйна или алчни петролни компании, които целят да създадат по-големи облаги. Или може би става дума за проблем с доставките- Русия не доставя България с природен газ. Има доста фактори, които основават тази рецесия. Ситуацията е доста сериозна. В Съединени американски щати цените на газа също са се удвоили- на някои места са по-ниски, само че на някои места не са. Ще бъде сложна зима, през която ще би трябвало да се вземат сложни решения. Наистина съм смутен.

 

Бяхте поканен в Комисията по корупция в Народното ни заседание. За какво си говорихте със Стефан Янев?

Имах среща в Комисията по корупция, на която говорихме по доста тематики. Целта ми е да осведомявам Комисията за най-успешните американски практики в тази сфера. Какви нови закони вкарваме, с цел да подобрим прозрачността в държавното управление и по този метод и жителите да бъдат по-информирани. Модифицирането на договорите по подобен метод, че да е невероятно да се прави корупционна активност посредством тях. Също по този начин пожелаваме от политиците да разкрият повече информация за персоналните си финансови ползи. Изключително значимо е - с цел да получим доверието на хората, би трябвало да ги осведомяваме. Прозрачността е основна, когато приказваме за държавни управления.

 
Свързани

Били сте доста години в американската политика. Каква е главната разлика сред американските и българските политици?

Искрено имам вяра, че множеството български и американски политици вършат всичко допустимо, с цел да оказват помощ на народите си. Вярвам го с цялото си сърце. А американския случай обаче, доверието в политиците е закон. Хората не имат вяра в държавното управление, не имат вяра във ФБР, Централно разузнавателно управление на САЩ или департамента по правораздаване. В този смисъл е фактически доста мъчно да бъдеш част от държавното управление на Съединени американски щати сега. В България, защото към момента няма постоянно държавно управление, а служебно, предизвикването е огромна. Хората към този момент не имат вяра, че политиците са способни да се обединят в устрема да позволяват проблеми. Имаме същия проблем в САЩ- прекомерно доста спорове, а незадоволително диалози.

 

В Съединени американски щати предстоят избори за Конгреса. Какви са упованията ви и за какво тези избори са определяни за доста значими за Америка?

Много добър въпрос. Междинните избори в Съединени американски щати, които ще се проведат във вторник, са извънредно значими. 435 са местата в Камарата на представителите, които ще се дефинират от тези избори. С други думи- една трета от американския сенат или 33 места от общо 100. В момента демократите преобладават в Камарата на представителите и в Сената, само че с доста дребна разлика. Водят със седем места в Камарата и единствено с едно в Сената. Ако на тези междинни избори, партията на власт загуби места по някаква причина- дали тъй като обществото е яростно поради инфлацията, закононарушенията, коронавирус или различен фактор, то тогава към този момент ще си зададем въпроса какъв брой места може да си разреши да изгуби Демократичната партия, с цел да не изгуби и контрола в Сената. Вероятно в Камарата на представителите Републиканците ще са преобладаващите, само че следва да забележим какво ще се случи сигурно.

 

Как ще се отрази всичко това на Европа и в частност на България?

Резултатите от изборите в Америка могат да рефлектират върху България по доста способи. В момента Щатите вливат милиарди освен в Украйна, само че и в НАТО. Щатите финансират натовски оръжия и други системи. Републиканците към този момент приказват за преустановяване на тези разноски. Верояният нов представител на Камарата на ръководителите е конгресмен от Калифорния, споделя се Кевин Макартни. Според него обществеността към този момент не може да се оправя с инфлацията и въобще обстановката в Америка. Че към този момент не можем да си позволим да вливаме толкоз доста пари в Украйна. Именно заради тази причина се трежова освен за Украйна, само че и за целия район, за НАТО. Републиканците евентуално могат да блокират помощта и поддръжката, която оказваме.

 
Свързани

Резултатите от тези избори в Съединени американски щати, ще бъдат ли определящи и за идващите президентски избори в страната през 2024 година?

О да, доста евентуално е да се отразят и на президенстките избори, ще ви обясня за какво. Има доста претенденти, които имат поддръжката на Доналд Тръмп. А Доналд Тръмп отчасти заговаря за ново кандидатиране за президент през идващите седмици. Той към този момент беше президент, само че съгласно Конституцията на Съединени американски щати, може да се кандидатира за още един мандат. Ако претендентите му се оправят добре, това би означавало мощен подтик за неговата акция. Ако обаче не се оправят задоволяващо, хората евентуално ще потърсят друга опция на Тръмп.

 

Да ви върна в този момент година обратно, когато бяхте покрай Барак Обама. Разкажете ни за работата си с Обама и каква е тайната ви за триумф? Как се печелят избори?

Имах достойнството да работя с свръхестествен човек. Имаше тапия за правист от Харвард, доста деликатен и просветен човек, който четеше доста. Буквално изчиташе Ню Йорк Таймс от първата до последната писмен знак всеки ден. Наистина брилянтна персона. Но това, което направихме дружно с Обама, поради неговия афроамерикански генезис, трябваше да създадем коалиция. Създадохме коалиция, формирана от афроамериканци, демократични бели хора, американци с азиатски генезис, мюсюлмани, източноевропейци. Създадохме коалиция от най-вече младежи, която е представителна за Америка. Съединени американски щати са извънредно разнообразна страна. В идващите години ние ще сме болшинство от малцинства. Създадохме „ цветна коалиция “, като събрахме най-различни хора в нея, това беше и задачата на Обама. Именно тази коалиция му оказа помощ и в борбата за президент.

 

За малко време той закупи известност като рокзвезда...

Да, тъкмо. Понякога споделяше, че е Тайлър Уудс на политиката. Аз му отговарях, че не е, само че в завършек на сметка се оказа, че в реалност е.

 

От позиция на времето, какво мислите в този момент за ръководството на Барак Обама?

По вътрешнополтическите въпроси, мисля, че беше ослепителен. Едно от огромните му завети бе наличната здравната застраховка за много американци. Ако сте в сериозно здравословно положение, не можете да си извършите застраховка в Америка. Това се промени откакто Обама пристигна на власт. Имам другари, чиито живот здравното обезпечаване избави. Буквално стотици хора са избавени от президента Обама. От друга страна, иска ми се да беше направил много повече по външните въпроси. Можеше да реализира доста повече на интернационално равнище. Беше обаче доста предан на Източна Европа, неведнъж ми е повтарял, че този район е сериозен сътрудник на Щатите. Подкрепата понижа по време на мандата на Тръмп, само че ви убеждавам, че той оказваше сериозна поддръжка на България и на цяла Източна Европа.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР